Vés al contingut principal

Configuració de les galetes

Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.

Essencials

Preferències

Analítiques i estadístiques

Màrqueting

TÍTOL V. DE LES MESURES PROVISIONALS I D'ALTRES MESURES

CAPÍTOL I. IMMOBILITZACIÓ DE VEHICLES

Article 86. Causes d’immobilització

1. Els agents de la Policia Local encarregats de vigilar el trànsit, en l’exercici de les funcions que tenen encomanades, poden immobilitzar vehicles en els casos següents:

a) Quan el vehicle no disposa de l’autorització administrativa per circular, sigui perquè no l’ha obtingut, perquè ha estat objecte d’anul·lació o perquè se n’ha declarat la pèrdua de vigència. També quan s’incompleixen les condicions de l’autorització.

b) Quan el vehicle presenta deficiències que constitueixen un risc greu per a la seguretat viària.

c) Quan el conductor o els passatgers del vehicle no fan ús del casc de protecció o dels dispositius de retenció infantil, en els casos en què és obligatori fer-los servir. Aquesta mesura no s’aplica als ciclistes.

d) Quan el conductor del vehicle es nega a efectuar les proves per comprovar l’índex d’alcoholèmia o la presència de drogues, estupefaents, productes psicotròpics i estimulants o altres substàncies anàlogues a l’organisme, o quan el resultat de les proves és positiu.

e) Quan el vehicle no té l’assegurança obligatòria.

f) Quan s’observa un excés en els temps de conducció o una minoració en els temps de descans superiors al 50% dels temps establerts reglamentàriament, tret que el conductor sigui substituït per un altre.

g) Quan hi ha una ocupació excessiva del vehicle que suposa un augment del 50% del nombre de places autoritzades, exclosa la del conductor.

h) Quan el vehicle supera els nivells de gasos, de fums i de sorolls permesos reglamentàriament segons el tipus de vehicle.

i) Quan hi ha indicis racionals que evidencien que s’han manipulat els instruments de control del vehicle.

j) Quan el vehicle està dotat de mecanismes o de sistemes encaminats a eludir, d’una banda, la vigilància dels agents de l’autoritat encarregats del trànsit i, de l’altra, els mitjans de control a través de la captació d’imatges.

k) Quan el conductor del vehicle la conducció del qual exigeix un permís de tipus C o D no té l’autorització administrativa corresponent.

l) Quan el vehicle no disposa de cap títol que l’autoritzi a aparcar a les zones d’estacionament amb limitació horària o quan s’excedeix el temps d’estacionament autoritzat, fins que s’aconsegueixi identificar el conductor del dit vehicle.

2. La immobilització del vehicle s’ha d’aixecar en el moment en què cessi la causa que l’ha motivat.

3. En el supòsit previst en l’apartat 1.e s’ha d’aplicar el que disposa el Reial decret legislatiu 8/2004, del 29 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei sobre responsabilitat civil i assegurança en la circulació de vehicles de motor.

4. En els supòsits previstos en l’apartat 1.h, i i j la immobilització només s’ha d’aixecar si, un cop el vehicle ha estat traslladat al taller designat per l’agent de l’autoritat corresponent, es pot certificar que ja no se superen els nivells de gasos, de fums i de sorolls permesos o que ha desaparegut el sistema o la manipulació detectats anteriorment.

Article 87. Execució de la immobilització i despeses que se’n deriven

1. La immobilització del vehicle s’ha de fer al lloc assenyalat pels agents de l’autoritat. A aquest efecte, l’agent pot indicar al conductor del vehicle que continuï circulant fins al punt indicat.

2. Les despeses originades a conseqüència de la immobilització del vehicle van a càrrec del conductor que ha comès la infracció. Si no és possible, han d’anar a càrrec del conductor habitual o de l’arrendatari i, si no n’hi ha, del titular. En qualsevol cas, abonar les despeses és un requisit previ per poder aixecar la mesura d’immobilització, sens perjudici del dret de defensa que es té i de la possibilitat que aquestes despeses recaiguin sobre la persona responsable dels fets.

CAPÍTOL II. RETIRADA I DIPÒSIT DE VEHICLES

Article 88. Retirada de vehicles

1. La Policia Municipal de Barberà del Vallès pot ordenar retirar vehicles de la via pública i traslladar-los al dipòsit corresponent en els casos següents:

a) Quan el vehicle deteriora algun servei o patrimoni públic.

b) Quan el vehicle obstaculitza, dificulta, causa pertorbacions greus o suposa un perill per a la circulació.

c) Quan el vehicle ha patit un accident que li impedeix continuar la marxa.

d) Quan resulta necessari per efectuar obres o treballs a la via pública que hagin estat degudament senyalitzats.

e) Quan per raons legals cal immobilitzar el vehicle però la immobilització no es pot practicar sense obstaculitzar la circulació dels altres vehicles i dels vianants.

f) Quan, immobilitzat el vehicle, no cessen les causes que n’han motivat la immobilització.

g) Quan el vehicle roman estacionat a les zones d’estacionament reservades a persones amb mobilitat reduïda habilitades per l’autoritat municipal sense haver col·locat de manera visible el distintiu que l’autoritza a aparcar-hi.

h) Quan el vehicle roman estacionat a les zones d’estacionament amb limitació horària habilitades per l’autoritat municipal sense haver col·locat de manera visible el distintiu que l’autoritza a estacionar-hi o, si hi ha altres mecanismes diferents del distintiu, sense haver fet el registre corresponent o sense haver abonat la taxa, en el cas que sigui preceptiva.

i) Quan el vehicle roman estacionat als carrils o a les parts de les vies reservats exclusivament a la circulació o al servei de determinats usuaris, així com a les zones de càrrega i descàrrega de mercaderies.

j) Quan el vehicle roman estacionat als itineraris o als espais que han de ser ocupats per comitives, processons, cavalcades, proves esportives o per actes públics degudament autoritzats i senyalitzats.

k) Quan el vehicle roman estacionat impedint i obstaculitzant la realització de serveis públics urgents, com l’extinció d’incendis, els salvaments i similars.

Article 89. Retirada de vehicles per causa de necessitat

1. Els policies locals també poden retirar vehicles de la via pública, encara que no estiguin cometent cap infracció, en els casos següents:

a) Quan el vehicle roman estacionat en llocs on s’han de realitzar actes públics degudament autoritzats.

b) Quan resulta necessari per netejar, podar, reparar i senyalitzar la via o per a reserves temporals d’estacionament degudament autoritzades. També quan es requereix actuar amb urgència per manipular tapes de registre d’accés a instal·lacions de serveis com l’aigua, el clavegueram, el gas, l’electricitat i les telecomunicacions.

c) Quan es fa una utilització il·legítima del vehicle o en cas de robatori, de custòdia o d’emergència.

2. Les circumstàncies a què es refereix l’apartat 1.a i b s’han d’advertir mitjançant avisos i/o senyals provisionals previs, els quals s’han de fer i/o col·locar amb la màxima anticipació i mai amb menys de quaranta-vuit hores d’antelació, excepte quan calen intervencions urgents.

3. Si hi ha constància que els conductors dels vehicles han estat avisats amb la dita antelació i si s’han col·locat els senyals provisionals corresponents indicant la delimitació de l’espai on es prohibeix l’estacionament, els vehicles poden ser traslladats al dipòsit municipal de vehicles, d’acord amb el que estableix l’apartat 1.

Article 90. Despeses derivades de la retirada de vehicles

1. Les despeses derivades de la retirada i del dipòsit de vehicles van a càrrec del titular, de l’arrendatari o del conductor del vehicle, i abonar-les és un requisit previ per poder-lo retornar, sens perjudici del dret de recurs que es té i de la possibilitat que aquestes despeses recaiguin sobre el responsable dels fets que han portat a acordar la mesura.

2. No cal abonar les despeses derivades de la retirada de vehicles en els supòsits previstos en l’article 88.b, si no s’ha senyalitzat la via amb una antelació mínima de quaranta-vuit hores, i en l’article 88.k, si el vehicle ha estat estacionat correctament. Tampoc no s’han de pagar les dites despeses en cas de sostracció del vehicle o si s’esdevenen altres formes d’utilització dels vehicles en contra de la voluntat dels titulars, sempre que aquestes circumstàncies estiguin degudament acreditades.

3. L’import de les taxes pels serveis de retirada i de dipòsit de vehicles s’estableix en l’ordenança fiscal corresponent.

Article 91. Estacionament perillós que pertorba greument la circulació o el funcionament dels serveis públics

S’entén que un vehicle constitueix un perill o que causa pertorbacions greus a la circulació o al funcionament d’algun servei públic en els supòsits següents:

1. Quan la distància entre el vehicle i la vora oposada de la calçada o una marca longitudinal a sobre d’aquesta que indica prohibició de travessar-la és inferior a 3 metres o, en qualsevol cas, si s’impedeix el pas a altres vehicles.

2. Quan s’impedeix a altres vehicles degudament parats o estacionats incorporar-se a la circulació.

3. Quan s’impedeix a altres vehicles fer girs autoritzats.

4. Quan s’obstaculitza la utilització normal dels passos rebaixats.

5. Quan s’obstaculitza l’accés de persones o d’animals a immobles o quan s’impedeix utilitzar els espai d’entrada —i de sortida— de vehicles a guals o a altres espais autoritzats i degudament senyalitzats.

6. Quan el vehicle roman estacionat sobre els separadors, les illetes, les mitjanes i els altres elements que serveixen per canalitzar el trànsit. També al costat d’aquests elements.

7. Quan el vehicle roman estacionat als carrils d’ús exclusiu per al transport públic urbà.

8. Quan el vehicle roman estacionat a les parades de transport públic senyalitzades i delimitades.

9. Quan el vehicle roman estacionat als espais reservats als serveis d’urgència, als serveis de seguretat i als serveis municipals.

10. Quan el vehicle roman estacionat en doble fila.

11. Quan el vehicle roman estacionat sobre les voreres, els passejos i les altres zones destinades als vianants i se’ls obstaculitza o se’ls dificulta ostensiblement el pas.

Article 92. Suspensió de la retirada de vehicles

La retirada del vehicle s’ha de suspendre immediatament si, abans que la grua iniciï la marxa amb el vehicle enganxat, el conductor compareix i pren les mesures necessàries per fer cessar la situació irregular en la qual es trobava el vehicle, sens perjudici que, abans que li sigui retornat, aboni les taxes corresponents a l’enganxada del vehicle a la grua i les derivades de l’activitat iniciada per part dels serveis municipals.

Reportar contingut inapropiat

Aquest contingut no és apropiat?

Motiu:

Els comentaris estan desactivats en aquest moment, però pots llegir els anteriors.
Carregant els comentaris ...

Confirmar

Si us plau, inicia la sessió

La contrasenya és massa curta.

Compartir