Ajuda
"Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.
El Reglament de participació ciutadana de l'Ajuntament de Barberà del Vallès estableix, en el seu capítol III, la definició i estructura d'aquests processos participatius.
Es defineixen com actuacions institucionalitzades destinades a facilitar i promoure la intervenció de la ciutadania en la definició i planificació de les polítiques públiques locals, tractant sobre temes sectorials, territorials, específics o globals i fan obligatòria la seva realització en la definició dels instruments estratègics del mandat, com per exemple, els plans estratègics, els plans d’actuació municipal, els pressupostos municipals i els reglaments municipals.
Tenen per objecte garantir el debat i la deliberació entre la ciutadania i les institucions públiques per a recollir l’opinió de la ciutadania respecte a una actuació pública concreta en les fases de proposta, decisió, implementació o avaluació.
Hi poden prendre part les persones majors de setze anys (tanmateix, si la naturalesa o l’objecte ho requereix o ho aconsella, pot reduir-se l’edat mínima de les persones participants), poden ser oberts a tota la població o anar dirigits, per raó del seu objecte o àmbit territorial, a un determinat o determinats col·lectius de persones, procurant- se l’aplicació dels principis d’igualtat i no discriminació, tant en la selecció dels col·lectius com dins d’aquests. Hi poden també participar les entitats, organitzacions i persones jurídiques en general amb independència de la seva forma o estatut jurídic, en interès propi o d’altres persones, així com les plataformes, xarxes o altres formes d’acció col·lectiva que, tot i no tenir personalitat jurídica, constitueixen de facto una font d’influència organitzada.
Els processos de participació ciutadana tenen, com a mínim, les fases següents:
a) Informació a les persones que hi poden participar
b) Aportació de propostes i deliberació
c) Valoració de les propostes
d) Avaluació i rendició de comptes
La convocatòria d’aquests processos estableixen un termini per fer les aportacions i propostes, que no pot ser inferior en cap cas a trenta dies.
L’Ajuntament ha de considerar i valorar totes les aportacions i propostes realitzades.
L’avaluació dels resultats del procés es reflecteix en una memòria final que inclou, com a mínim, tota la informació necessària en relació amb quin col·lectiu o col·lectius hi han participat; com s'ha dut a terme aquesta participació i quins han estat els seus resultats.
Els òrgans decisoris municipals han de ser informats de les conclusions dels processos participatius, i tot i que el resultat dels processos participatius no són vinculants, els òrgans decisoris municipals han de valorar els efectes que ha tingut en l’actuació municipal i sobre els compromisos derivats del procés.
Gatera transitòria municipal
Construcció d'una gatera municipal
Quant a aquest procés
Amb l'objectiu de fer un millor control de les colònies de gat de carrer per tal de fomentar el benestar dels animals així com de millorar la convivència entre aquests i la ciutadanaia, l'Ajuntament de Barberà del Vallès té previst construir una gatera municipal.
La gatera serà un equipament municipal destinat a acollir, durant un temps determinat, aquells gats de carrer que per les seves característiques especials, necessitin de certes atencions durant un cert temps. Ens referim a cadells de gats, gats malalts o ferits, gats que han de ser traslladats pel fet de viure en una ubicació que no és apta, entre alguns exemples.
Compartir