Projecte Gatera transitòria municipal
La gestió dels gats de carrer és una competència municipal (Decret Legislatiu 2/2008 de 15 d’abril pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals).
A Barberà del Vallès la gestió dels gats de carrer s'assumeix des de la Secció de Serveis Socials i Salut (Llei 18/2009 de 22 d'octubre de salut pública), tal com consta al Programa de Salut, aprovat en la Junta de Govern Local el 27 de febrer de 2019.
A finals de l'any 2017 es va realitzar un estudi amb una empresa externa (Argelaga) que va detectar que en aquell moment hi havia 37 colònies de gats a Barberà del Vallès. Es van comptabilitzar, aproximadament, 500 individus. Creiem que a dia d'avui el nombre ha incrementat a 800 individus aproximadament, degut a l'elevada prolificitat d'aquesta espècie i a la detecció de noves colònies a la zona industrial del municipi.
A partir de novembre de 2019 s'actualitzarà el cens de gats de carrer mitjançant consulta directa a cada una de les alimentadores de gats de carrer. Les persones alimentadores seran convocades per a realitzar un curs de formació on se'ls explicaran els projectes que du a terme l'Ajuntament en relació als gats així com les bones pràctiques per tal de gestionar correctament l'alimentació dels mateixos. També s'aprofitarà per parlar dels problemes més freqüents relacionats amb la gestió de les colònies de gats i de com abordar-los correctament. En finalitzar el curs, s'entregarà un carnet mitjançant el qual l'Ajuntament acreditarà aquella persona com a alimentador/a de gats de carrer. Durant la formació es prendran les dades dels/les assistents i es farà un llistat de les colònies de les què es fan càrrec, els gats que conformen cada una de les colònies i el número d'animals que encara no han sigut esterilitzats.
La sensibilització pels animals ha augmentat molt en els darrers anys i els conflictes entre amants i detractors dels gats també. És per això que les mesures proposades des dels serveis municipals de Salut Pública i Benestar Animal van encaminades a millorar el benestar dels animals mitjançant la reducció del número d'individus, i, sobretot, a millorar la convivència entre la ciutadania.
La presència de gats al carrer pot no suposar un problema, sempre i quan s'adoptin les mesures correctes, i és en aquesta direcció en la què s'està treballant actualment. L'objectiu des de Salut és establir un sistema de colònies controlades (esterilitzades, alimentades i sanes) per tal de tenir un major control del nombre d'animals. Per aconseguir-ho, s'està implantant el Mètode CER (Captura + Esterilització + Retorn a la colònia) i s'estan instal·lant menjadores oficials al carrer per tal de tenir els animals agrupats i evitar les safates i plàstics que tants problemes de salubritat comporten. Les persones voluntàries s'encarreguen d'aquests punts d'alimentació oficials, sempre sota la supervisió dels serveis municipals de Salut. Per això un altre punt clau és la formació d'aquestes persones alimentadores, fet que s'abordarà mitjançant el "curs de formació per a persones alimentadores de gats de carrer" mencionat anteriorment.
L'Ajuntament té un contracte amb una protectora d'animals (SPAM, Mataró) que s'encarrega de recollir, acollir i donar en adopció els gossos trobats perduts/abandonats a la via pública. Pel que fa als gats, les protectores només es poden fer càrrec de gats menors de 2 mesos (però que no estiguin en període de lactància) i de gats ferits/malalts no salvatges, i és l'Ajuntament qui s'ha de fer càrrec de tota la resta de casos.
L'Ajuntament té un contracte amb una clínica veterinària (Clínica veterinària Selvàtics, de Montcada i Reixac) que s'encarrega de realitzar les esterilitzacions i les atencions veterinàries. A mes de juliol ja s'havien gastat els 10.000€ pressupostats per aquest 2019, fet que demostra la necessitat d'incrementar aquest pressupost. L'única manera de tenir les colònies de gats sota control és invertir de manera massiva i contínua en esterilitzacions. Des del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona s'afirma que si el 70% dels individus d'una colònia estan esterilitzats, aquesta es manté estable i que si s'incrementa el percentatge d'individus esterilitzats, el número d'individus de la colònia comença a disminuir.
Les problemàtiques derivades dels gats de carrer que han de ser gestionades pels serveis municipals de Salut Pública i Benestar Animal són constants i necessitem eines per tal de poder afrontar els problemes amb què ens trobem. Sense aquestes eines, no es pot fer una bona gestió.
L'entitat Progat és, en l'actualitat, l'única entitat que es dedica a la gestió de les colònies de gats i té conveni vigent amb l'Ajuntament. De manera voluntària, els/les socis/es de Progat s'encarreguen de dur a terme les esterilitzacions dels gats (posar gàbies trampa per capturar els individus, portar-los a la clínica veterinària, anar-los a recollir i retornar-los a la colònia d'origen). A més, també recullen les camades de gats que es troben al carrer, intenten socialitzar-los i en fan difusió per tal de trobar-los adoptants. També s'encarreguen de gestionar casos d'animals en què el propietari no pot fer-se'n càrrec (per exemple, persona que mor i deixa animals), de vetllar pel benestar dels gats de carrer que requereixen atencions veterinàries i de fomentar la tinença responsable d'animals de companyia.
Durant el darrer any 2018-2019 es va treballar molt de manera conjunta entre Ajuntament i entitats animalistes per tal de perfilar el projecte de construcció d'una gatera transitòria ja que en vàries ocasions va quedar demostrada la necessitat de tenir un equipament municipal d'aquestes característiques.
Llei 18/2009 de 22 d'octubre de salut pública. Article 52. sobre els serveis mínims dels ens locals. 52g ) La gestió del risc per a la salut derivat dels animals domèstics, animals de companyia, dels animals salvatges urbans i de les plagues
Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei de protecció d’animals.
- Article 11. sobre el sacrifici i esterilització d'animals. 11.2. Es prohibeix el sacrifici de gats, gossos i fures a les instal·lacions per al manteniment d'animals de companyia, i als nuclis zoològics en general, excepte pels motius humanitaris i sanitaris que s'estableixin per via reglamentària.
- Article 41 sobre la inspecció i vigilància dels animals de companyia. 41.1 Corresponen als municipis o bé als consells comarcals o a les entitats locals supramunicipals, en el cas que els municipis els hagin cedit les competències, les funcions següents: recollir i controlar els animals de companyia abandonats o perduts i els animals salvatges urbans.
Decret 6/1999, de 26 de gener, pel qual s'estableixen les condicions de manteniment dels animals de companyia. (DOGC núm. 2817 publicat el 01/02/1999).
Ordre de 28 de novembre de 1988, de creació del Registre de nuclis zoològics de Catalunya. (DOGC núm. 1087 publicat el 30/12/1988)
Ordre de 28 de juliol de 1980 per la que es donen normes sobre nuclis zoològics, establiments per a l'equitació, centres per al foment i cura d'animals de companyia i similars. (BOE núm. 219 publicat el 11/09/1980).
Una gatera transitòria és una instal·lació construïda amb l'objectiu d'albergar gats sense propietari de manera temporal, ja sigui perquè s'han de reubicar (canviar de lloc), perquè requereixen tractaments veterinaris o perquè necessiten un lloc per viure abans no siguin adoptats per una família.
En cap cas s'utilitzarà la gatera per albergar gats salvatges (gats que no es poden tocar degut a que no han sigut socialitzats amb les persones) de manera permanent.
El número de gats que habitaran dins la gatera serà, com a màxim, trenta, i una vegada s'arribi a aquest número, no podrà entrar cap animal sense que n'hagi sortit un altre prèviament. L'entrada de qualsevol gat a la gatera haurà d'estar consensuada entre les entitats animalistes i els serveis municipals de Salut.
Motius indicats perquè un gat pugui entrar a la gatera:
1. Colònies de gats que han de ser reubicades degut a:
- Problemes higiènico-sanitaris, (ex: colònia que s'ha instal·lat en empresa d'alimentació)
- Problemes veïnals (gats de carrer que s'instal·len en jardins de cases particulars)
- Desnonaments
- Viuen en un terreny on la seva vida corre perill o on està prevista l'edificació
2. Tenir un punt de recollida on la Protectora pugui anar a buscar els gats en cas de no poder usar les dependències de la Policia Local (gats ferits/malalts).
3. Albergar gats de carrer temporalment mentre estan convalescents evitant l'elevat cost que suposa un ingrés en un hospital veterinari.
4. Albergar cadells de gat potencialment adoptables evitant així la creació d'una nova colònia al carrer.
Motius pels quals els gats sortiran de la gatera:
1. Adopció
2. Mort
3. Recuperació o curació i retorn a la colònia d'origen
4. Reubicació a una altra zona
L'emplaçament acordat amb la Secció de Territori i Medi Ambient és la zona del dipòsit de cotxes, al costat de la Comissaria dels Mossos d'Esquadra, darrera la Biblioteca Esteve Paluize.
Com a Annex, s'adjunta l'informe urbanístic elaborat per la Secció de Territori i Medi Ambient de l'Ajuntament, en el qual es justifica l'adequació de l'emplaçament escollit per a la construcció de la gatera transitòria municipal.
A continuació s'adjunten dos plànols on es mostra l'emplaçament escollit.
Actualment ja s'han enderrocat, tal com estava previst, dues de les tres naus que hi havia en aquest emplaçament, s'ha preparat el paviment i s'han construït els desaigües. En aquest espai, d'uns 1300m2, s'hi ubicarà el magatzem de la brigada municipal, un dipòsit de cotxes i la gatera municipal.
La instal·lació de la gatera es considera un equipament municipal d'ús provisional (sense edificació, amb casetes prefabricades). Les casetes prefabricades de fusta es consideren adequades, atès que la fusta és un material aïllant i confortable. Les empreses a qui s'ha demanat pressupost per a les casetes són empreses especialitzades en construcció d'habitacles per animals i amb experiència en construccions similars en altres ajuntaments.
El certificat d'ús de l'equipament serà emès des de la secció de Territori i Medi Ambient una vegada estigui construït l'equipament.
La gatera tindrà una dimensió de 200m2. Consistirà en un tancat perimetral tipus gàbia (4 parets laterals + sostre) de 10 x 20m.
Planta de la gatera
Secció de la gatera
A continuació es mostren algunes fotografies de gateres d'altres municipis a mode d'exemple.
A l'interior del tancat perimetral s'hi instal·laran 3 casetes de fusta que comptaran, cada una, amb una zona interior i una exterior.
D'aquesta manera es podran agrupar els gats segons necessitat (cadells, adults sans, adults malalts) i els gats tindran disponible una zona interior confortable i una zona exterior.
Es contempla la instal·lació d'un punt d'aigua amb una mànega per tal de facilitar la neteja de la gatera i la instal·lació d'una pica amb aigua potable per garantir que les persones que tinguin contacte amb els animals es puguin rentar les mans.
Sabemsa contempla l'existència de desguassos en el pressupost però condiciona les característiques i localització dels mateixos a trobar-se sobre el terreny.
En referència a la neteja de la instal·lació, es complirà el protocol de neteja i desinfecció elaborat i signat per un/a veterinari/a col·legiat/da, tal com estableix el Registre de Nuclis Zoològics de la Generalitat. Aquest protocol s'ha d'elaborar posteriorment a la construcció de la instal·lació per tal d'ajustar-se a les seves particularitats. L'entitat que gestioni la gatera es comprometrà, mitjançant conveni, a complir el protocol de neteja i una tècnica de Salut en farà el seguiment.
Els animals que hagin de ser transportats amb vehicle (des de la colònia o lloc de recollida fins la gatera, de la gatera a la clínica veterinària o viceversa), aniran sempre dins d'un transportin prèviament desinfectat (amb aigua a pressió i lleixiu o productes a base d'amoni quaternari) i cobert amb una manta/llençol. No és necessari establir mesures d'higiene específiques per aquest vehicle atès que els animals no tindran contacte en cap moment amb el vehicle.
Pel que fa al confort dels animals, la instal·lació comptarà amb zones interiors on refugiar-se del fred, de la pluja i del sol, (interior de les casetes de fusta, casetes de gos, amagatalls varis en la zona exterior de les casetes etc.) així com amb zones exteriors. Pel que fa a la zona exterior, caldrà cobrir part del sostre a base de teles especialitzades per tal de comptar amb alguna zona ombrívola ja que a l'emplaçament escollit hi toca molt el sol. En referència a la ventilació, la instal·lació és bàsicament exterior i les casetes de fusta compten amb portes i finestres que les fan fàcilment ventilables.
Tots els gats disposaran de safates amb sorra per tal de poder fer les seves necessitats. Aquestes safates seran netejades i desinfectades periòdicament (tal com s'indicarà al Pla de neteja i desinfecció) i la sorra bruta i els excrements dels gats, tal com s'ha consensuat amb el servei de Neteja Viària de l'Ajuntament, dipositades als contenidors de rebuig instal·lats al carrer.
En referència a l'eliminació de cadàvers, els serveis municipals de Salut Pública i Benestar Animal tenen contractat el servei de recollida d'animals a l'empresa SPAM de Mataró i aquest inclou també la recollida i posterior eliminació de cadàvers, 24 hores al dia, 365 dies l'any.
Des dels serveis municipals de Salut Pública i Benestar Animal considerem que la millor opció per a la gestió de la gatera és signar un model de Conveni (model inclòs dins la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic), amb una entitat animalista del municipi per totes les raons prèviament exposades a l'apartat "Antecedents".
Per altra banda, tant les experiències d'altres ajuntaments que compten amb un equipament similar (Gelida o Vilafranca del Penedès), com les recomanacions del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, van en la línia d'abordar el tema de la gestió de colònies de gats de carrer conjuntament entre l'Ajuntament i les entitats animalistes del municipi, atès que aquestes persones són grans coneixedores de les característiques específiques dels animals i el territori del municipi i ja porten molts anys realitzant aquestes tasques.
Per tal de dur a terme una correcta gestió és necessari que Salut treballi de manera coordinada amb l'entitat que gestioni directament la instal·lació. A continuació s'exposa el repartiment de responsabilitats i tasques:
Ajuntament- Salut Pública i Benestar Animal
- Cedir un terreny adequat per a la construcció de la gatera
- Elaborar i executar el projecte de construcció d'una gatera municipal
- Tramitació de la llicència d'activitats
- Assumir costos derivats de la construcció de la gatera
- Assumir costos anuals derivats de la llum i l'aigua
- Assumir costos anuals derivats del manteniment de la gatera (aplicació de vernís a les casetes de fusta, arreglar desperfectes del tancat ..)
- Tramitació del registre de la gatera com a Nucli Zoològic. Elaboració del projecte i sol·licitud de la inspecció per part del Departament corresponent de la - Generalitat. (aquesta tramitació es pot fer, únicament, quan la instal·lació estigui ja construïda).
- Presentar un Pla de neteja i desinfecció adequat per a la instal·lació.
- Fer el seguiment de l'entitat gestora mitjançant visites periòdiques a l'equipament i revisió del Llibre de Registres (mínim, setmanalment).
- Prendre decisions conjuntament amb l'entitat gestora sobre aquells animals o situacions més particulars.
Entitat gestora
- Portar al dia el LLibre de Registres d'entrades i sortides d'animals
- Encarregar-se de la neteja i manteniment diari de la instal·lació així com de vernissar les casetes de fusta anualment.
- Realitzar la captura/recollida dels gats que hagin de ser allotjats a la gatera i retornar a la colònia d'origen aquells gats que no siguin adoptables
- Vetllar pel benestar general dels animals que s'allotgin a la instal·lació (donar medicació, posar menjar, netejar sorrals..)
- Portar els animals al veterinari sempre que ho requereixin i fer el seguiment dels mateixos
- Decidir el millor destí per a cada uns dels animals que surten de la gatera
- Comprometre's a no superar mai el màxim de 30 gats presents a la gatera
- Comprometre's a que tots els gats de la gatera surtin esterilitzats i, en el cas que siguin adoptats, microxipats
- Fer difusió dels animals adoptables i gestionar la seva adopció
No hi haurà un/a veterinari/a present a la gatera sinó que l' entitat que s'encarregui finalment de la gestió de l'equipament portarà els animals a la clínica veterinària amb qui l'Ajuntament tingui contracte (actualment, Clínica Selvàtics de Montcada i Reixac) i farà el seguiment que aquesta consideri més oportú.
Tal com estableix la Normativa de la Generalitat referent als requisits que ha de complir un Nucli Zoològic, aquest ha de "disposar d'un servei veterinari, encarregat de vetllar per la salut i el benestar dels animals" i aquest pot ser un servei intern o bé estar externalitzat.
Les necessitats de personal aniran en funció del nombre d'animals allotjats a la instal·lació, de les condicions sanitàries en què aquests es trobin i també de l'època de l'any. Durant els mesos de calor els gats de carrer solen criar i és per això que són els mesos on hi hauria d'haver més personal disposat a donar un cop de mà ja que els cadells necessiten ser alimentats cada tres hores.
Es considera més apropiat que les persones que gestionin la gatera es comprometin a realitzar una sèrie de tasques i mostrar-nos flexibles amb l'horari ja que en cas d'establir un horari fix, quedarien moltes necessitats sense cobrir. Per exemple, les incidències relacionades amb els gats passen durant tot el dia i la nit, les captures dels animals s'han de realitzar a les nits i portar els animals al veterinari s'ha de fer a primera hora del matí.
Les necessitats de personal aniran en funció del nombre d'animals allotjats a la instal·lació, de les condicions sanitàries en què aquests es trobin i també de l'època de l'any. Durant els mesos de calor els gats de carrer solen criar i és per això que són els mesos on hi hauria d'haver més personal disposat a donar un cop de mà ja que els cadells necessiten ser alimentats cada tres hores.
Es considera més apropiat que les persones que gestionin la gatera es comprometin a realitzar una sèrie de tasques i mostrar-nos flexibles amb l'horari ja que en cas d'establir un horari fix, quedarien moltes necessitats sense cobrir. Per exemple, les incidències relacionades amb els gats passen durant tot el dia i la nit, les captures dels animals s'han de realitzar a les nits i portar els animals al veterinari s'ha de fer a primera hora del matí.
L'entitat haurà de comptar amb una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi les persones que no pertanyin a l'entitat i que vulguin col·laborar amb el manteniment de la gatera com a voluntaris/es.
Una vegada signat el conveni de col·laboració per la gestió de la gatera es consensuarà amb l'adjudicatari i mitjançant procés participatiu, quines tasques volen compartir/deixar a mans de les persones voluntàries. Es demanarà el suport tècnic de Participació Ciutadana i punt de voluntariat, coneixedors de la normativa referent a aquest tema.
Tenint en compte que l'espai destinat a la gatera és d'uns 200m2 i que hi haurà 3 casetes de fusta on aquests podran allotjar-se, considerem que 30 gats hauria de ser el nombre màxim d'animals que podria albergar la gatera. Una vegada arribats a aquest número, no podrà entrar cap animal si no en surt un prèviament. Aquest serà un punt que apareixerà al Conveni que es farà signar a l'entitat gestora.
L'entitat que s'encarregui de la gestió serà la responsable de portar el LLibre de Registres al dia i Salut el revisarà, com a mínim, una vegada a la setmana. En aquest llibre hi haurà de constar informació de cada un dels gats allotjats a la gatera:
- Identificació de l'animal (color, mida, edat aproximada, trets físics diferencials
- Data d'entrada i procedència,
- Data de sortida i destinació
- Motiu de sortida de l'animal (adopció, acollida, retorn a la colònia, mort..)
Una vegada construït l'equipament, des de Salut es tramitarà la llicència d'activitats corresponent a través de la secció de Territori i Medi Ambient.
En aquest sentit, les entitats animalistes del municipi compten amb una important xarxa de voluntariat que s'ocupa de fer difusió dels animals que per les seves característiques físiques i comportamentals són potencialment adoptables, així com de buscar la millor família per a cada un d'ells. Els probables adoptants seran citats a la gatera i els faran una petita entrevista. Si adoptants i entitat decideixen tirar endavant amb l'adopció, hauran d'abonar un import que garanteixi que l'animal surti de la instal·lació amb les següents condicions:
- Gat major de sis mesos: vacunat, desparasitat, i esterilitzat. Els adoptants hauran de signar un document on es comprometran per escrit a xipar i censar l'animal.
- Gat menor de sis mesos: primera dosi de la vacuna i desparasitat. Els adoptants hauran de signar un document on es comprometran per escrit a esterilitzar, xipar i censar l'animal.
En ambdós casos el cost de l'esterilització serà abonat pels adoptants en el moment de retirar l'animal de la gatera però en el cas de gats menors de 6 mesos, caldrà que esperin a que l'animal tingui 6 mesos per tal que es realitzi la cirurgia. Cal remarcar que les entitats animalistes disposen de descomptes considerables en algunes clíniques veterinàries atenent la gran quantitat d'animals que hi solen portar.
S'està gestionant coordinadament entre la Secció de Compres i la Secció de Serveis Socials i Salut.
Es proposa contemplar la construcció de l'equipament tenint en compte els 4 elements que la composen, de manera independent: tancat, casetes de fusta, mòdul d'WC i emmagatzematge i instal·lacions. Pels 3 primers elements s'han demanat i rebut pressupostos de 3 empreses. Del quart element s'encarrega Sabemsa.
A continuació es detalla l'import aproximat de cada un dels elements malgrat encara no s'ha establert amb quina de les empreses es treballarà en cada cas:
1. Tancat-valles - Quatre laterals + sostre de malla simple torsió i doble porta d'entrada : 7300 €
2. Tres Casetes de fusta de 10m2 : 7300 €
3. Mòdul amb WC/lavabo i espai emmagatzematge: 5142 €
4. Instal·lació d'un punt d'aigua i de llum (Sabemsa): 3800 €
El pressupost dels punts 1, 2 i 3 inclou IVA, transport i muntatge.
El pressupost del punt 4 és aproximat i no es podrà saber amb exactitud fins que s'iniciïn les obres.
TOTAL : 23543 €
Els costos de manteniment presentats a continuació són aproximats i han sigut calculats a partir de la informació facilitada per altres ajuntaments i per l'entitat Progat Barberà del Vallès.
Pinso : 1080 € (cada gat menja 2Kg/mes aprox i cada Kg de pinso costa, aprox 2€)
Sorra gats: 2200 € (calculem que 30 gats gasten 2 sacs de sorra de 5kg al dia aprox)
Medicaments, pipetes, farmàcia: 2000 € (variable en funció de la casuística)
Llum: 900 €
Aigua: 450 €
Llet en pols, llaunes de menjar humit etc: 1200 € (variable en funció de la casuística)
Material vari (transportins, gàbies trampa, mobiliari interior casetes, raspalls, mantes etc): 500 €
Productes de neteja: 500 €
Vernís per les casetes de fusta: 100 €
TOTAL: 8930 €
L'atenció veterinària estarà inclosa en el contracte signat amb la clínica Selvàtics des de l'1/04/2018 i vigent fins el 31/03/20, amb possibilitat de pròrroga de 2 anys més. Actualment s'està fent una nova licitació atenent que independentment de la construcció de la gatera, s'ha comprovat 2 anys seguits que l'import licitat (5000€ per cobrir esterilitzacions i atencions veterinàries és totalment insuficient).
Les esterilitzacions s'inclouen també en el contracte signat amb la clínica Selvàtics mencionat a l'anterior paràgraf.
La implantació de microxips anirà a càrrec de les persones adoptants de l'animal.
La recollida de cadàvers i posterior incineració queden coberts amb el contracte amb l'empresa de recollida d'animals perduts/abandonats (contracte vigent amb l'empresa SPAM de Mataró fins 19/06/20 amb possibilitat de pròrroga fins el 19/06/21).
Les persones adoptants, pagaran un import que es decidirà conjuntament amb l'entitat gestora (al voltant dels 120-150€) per tal de cobrir les despeses d'esterilització i manteniment de l'animal.
NOTA: Totes les Protectores, refugis i entitats, cobren un import semblant en el moment de donar en adopció un animal. Aquest import serveix per cobrir les despeses generades amb el manteniment de l'animal i en cap cas serveix perquè les entitats n'obtinguin un rendiment econòmic.
Compartir