Vés al contingut principal

Configuració de les galetes

Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.

Essencials

Preferències

Analítiques i estadístiques

Màrqueting

Introducció

La gestió dels gats de carrer és una competència municipal (Decret Legislatiu 2/2008 de 15 d’abril pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals).
A Barberà del Vallès la gestió dels gats de carrer s'assumeix des de la Secció de Serveis Socials i Salut (Llei 18/2009 de 22 d'octubre de salut pública), tal com consta al Programa de Salut, aprovat en la Junta de Govern Local el 27 de febrer de 2019.
A finals de l'any 2017 es va realitzar un estudi amb una empresa externa (Argelaga) que va detectar que en aquell moment hi havia 37 colònies de gats a Barberà del Vallès. Es van comptabilitzar, aproximadament, 500 individus. Creiem que a dia d'avui el nombre ha incrementat a 800 individus aproximadament, degut a l'elevada prolificitat d'aquesta espècie i a la detecció de noves colònies a la zona industrial del municipi.
A partir de novembre de 2019 s'actualitzarà el cens de gats de carrer mitjançant consulta directa a cada una de les alimentadores de gats de carrer. Les persones alimentadores seran convocades per a realitzar un curs de formació on se'ls explicaran els projectes que du a terme l'Ajuntament en relació als gats així com les bones pràctiques per tal de gestionar correctament l'alimentació dels mateixos. També s'aprofitarà per parlar dels problemes més freqüents relacionats amb la gestió de les colònies de gats i de com abordar-los correctament. En finalitzar el curs, s'entregarà un carnet mitjançant el qual l'Ajuntament acreditarà aquella persona com a alimentador/a de gats de carrer. Durant la formació es prendran les dades dels/les assistents i es farà un llistat de les colònies de les què es fan càrrec, els gats que conformen cada una de les colònies i el número d'animals que encara no han sigut esterilitzats.
La sensibilització pels animals ha augmentat molt en els darrers anys i els conflictes entre amants i detractors dels gats també. És per això que les mesures proposades des dels serveis municipals de Salut Pública i Benestar Animal van encaminades a millorar el benestar dels animals mitjançant la reducció del número d'individus, i, sobretot, a millorar la convivència entre la ciutadania.
La presència de gats al carrer pot no suposar un problema, sempre i quan s'adoptin les mesures correctes, i és en aquesta direcció en la què s'està treballant actualment. L'objectiu des de Salut és establir un sistema de colònies controlades (esterilitzades, alimentades i sanes) per tal de tenir un major control del nombre d'animals. Per aconseguir-ho, s'està implantant el Mètode CER (Captura + Esterilització + Retorn a la colònia) i s'estan instal·lant menjadores oficials al carrer per tal de tenir els animals agrupats i evitar les safates i plàstics que tants problemes de salubritat comporten. Les persones voluntàries s'encarreguen d'aquests punts d'alimentació oficials, sempre sota la supervisió dels serveis municipals de Salut. Per això un altre punt clau és la formació d'aquestes persones alimentadores, fet que s'abordarà mitjançant el "curs de formació per a persones alimentadores de gats de carrer" mencionat anteriorment.
L'Ajuntament té un contracte amb una protectora d'animals (SPAM, Mataró) que s'encarrega de recollir, acollir i donar en adopció els gossos trobats perduts/abandonats a la via pública. Pel que fa als gats, les protectores només es poden fer càrrec de gats menors de 2 mesos (però que no estiguin en període de lactància) i de gats ferits/malalts no salvatges, i és l'Ajuntament qui s'ha de fer càrrec de tota la resta de casos.
L'Ajuntament té un contracte amb una clínica veterinària (Clínica veterinària Selvàtics, de Montcada i Reixac) que s'encarrega de realitzar les esterilitzacions i les atencions veterinàries. A mes de juliol ja s'havien gastat els 10.000€ pressupostats per aquest 2019, fet que demostra la necessitat d'incrementar aquest pressupost. L'única manera de tenir les colònies de gats sota control és invertir de manera massiva i contínua en esterilitzacions. Des del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona s'afirma que si el 70% dels individus d'una colònia estan esterilitzats, aquesta es manté estable i que si s'incrementa el percentatge d'individus esterilitzats, el número d'individus de la colònia comença a disminuir.
Les problemàtiques derivades dels gats de carrer que han de ser gestionades pels serveis municipals de Salut Pública i Benestar Animal són constants i necessitem eines per tal de poder afrontar els problemes amb què ens trobem. Sense aquestes eines, no es pot fer una bona gestió.
L'entitat Progat és, en l'actualitat, l'única entitat que es dedica a la gestió de les colònies de gats i té conveni vigent amb l'Ajuntament. De manera voluntària, els/les socis/es de Progat s'encarreguen de dur a terme les esterilitzacions dels gats (posar gàbies trampa per capturar els individus, portar-los a la clínica veterinària, anar-los a recollir i retornar-los a la colònia d'origen). A més, també recullen les camades de gats que es troben al carrer, intenten socialitzar-los i en fan difusió per tal de trobar-los adoptants. També s'encarreguen de gestionar casos d'animals en què el propietari no pot fer-se'n càrrec (per exemple, persona que mor i deixa animals), de vetllar pel benestar dels gats de carrer que requereixen atencions veterinàries i de fomentar la tinença responsable d'animals de companyia.
Durant el darrer any 2018-2019 es va treballar molt de manera conjunta entre Ajuntament i entitats animalistes per tal de perfilar el projecte de construcció d'una gatera transitòria ja que en vàries ocasions va quedar demostrada la necessitat de tenir un equipament municipal d'aquestes característiques.
Comentari

Confirmar

Si us plau, inicia la sessió

La contrasenya és massa curta.

Compartir