12 - Qualitat alimentària de l'espai del migdia - Propostes de millora dels menús
El producte ha de ser de proximitat, de temporada, variat, sostenible i ecològic.
Cal garantir la diversitat de menús per temes de salut i culturals i assegurar un bon tractament del tema dels al·lèrgens, menús variats i amb màxima equivalència possible amb el menú bassal.
És important tenir en compte els documents existents per atendre la diversitat cultural.
Disposar de cuina pròpia és un valor afegit i es prioritza sempre que sigui possible, considerant que també és millor per a l'atenció a les necessitats concretes dels infants.
Es descarta la línia freda per criteris de sostenibilitat i de salut per l'excessiu contacte dels aliments amb el plàstic.
Detalls del comentari
Es un repte a Barberà aconseguir una alimentació sobirana i sostenible. Molts estudis i tendències a altres països i al nostre, evidencien que l'alimentació pot ser (i ha de ser) ecològica i de proximitat. Si pot ser produida a la comarca o fins i tot al municipi, serà un projecte molt més coherent, saludable i educatiu.
En aquesta línia es podria estudiar la creació d'una cuina central que comparteixi aquests criteris i sigui capaç d'oferir menú a les diferents escoles municipals, des de les quals ens hem de comprometre a adherir-nos com a clients potencials. En paral·lel es pot impulsar la producció ecològica local, ja que al municipi hi ha terreny fèrtil suficient com per produir verdures ecològiques per 4000 persones. Per tant, un projecte de menjadors escolars agro-ecològics a Barberà seria perfectament viable amb la voluntat i la inversió adient.